BORU ISITMA SİSTEMLERİ

Boru ısıtma sistemleri ; DEVİflex , Self Limiting ve Exproof Self Limiting ısıtma kabloları , pano tipi termostat ve montaj aksesuarlarını kapsamaktadır. Termostatlar , en az güç tüketimiyle en ekonomik sonuçların elde edilmesini sağlamaktadır.

Boru ısıtma sistemleri iki amaç için Kullanılır: Boruların içerisindeki sıvıların donmasını önlemek ve Boruların içindeki sıvıların sıcaklığını ve viskozitesini sabit tutmak.

Boru ısıtma sistemleri , akışkan taşıyan borulardaki donmaları önlemek amacıyla , Sıcaklık Seviye Koruma sistemi ise borudaki akışkan sıcaklığın her zaman istenilen seviyede kalmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Isıtma Kabloları , boru içinde veya dışında , iç ve dış mekanlarda , toprak altı veya toprak üstü borularda kullanılabilmektedir.

Boru ısıtma sisteminin yararları ; – Buzlanma ve donmadan etkilenmeyen borular. – Boru içinde sabit akış. – Toprak altı borular için, toprak derinliğinin azaltılması. – Bakım ve tamir masraflarının azaltılması. – Boru sisteminde akışkanlığın artması ve akışkanın transferi için daha az güç gereksinimi. – Akışkanın boru boyunca sabit sıcaklıkta tutulması.

Boru İçinde Kablo Uygulaması : Isıtma Kabloları , boru içine montaj için tasarlandığında , boru içindeki maddeyle temas sağlamasında bir sakınca yoktur. Bu tip uygulamalar , DEVflex DTIV – 9 Isıtma Kabloları ile yapılmaktadır. Isıtma Kablosu , boru içindeki malzemeyle doğrudan temas halinde olduğundan bu yöntem çok etkilidir.

Bu tip ısıtma kabloları, nispeten daha sert olduğu için montajı daha kolay olmaktadır. DEVflex DTIV-9 Isıtma Kabloları , polietilen kaplamaya sahip olduğundan , içme sularında herhangi bir tat değişikliğine neden olmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı , dış mekanlarda donmaya karşı korunmuş , su ihtiyacı bulunan çiftçi ve bahçe bakımıyla uğraşanlar için büyük yarar sağlamaktadır. Özellikle bu tip uygulamalarda ; kablonun bükülüp , kesilmeden kullanılması gerekli olduğundan , boru uzunluğunun tam olarak ölçülmesi gereklidir. Vana bulunan yerlerden kablo geçirilmemelidir. İçme suyu borularında kullanılan kablolar RCD röle üzerinden bağlanmalı ve boruların geçtiği yerlerde belirgin bir uyarı etiketi bulunmalıdır.

Boru ısıtma Sistemi Uygulamasında Genel Kurallar : Isıtma Kablosu montajına geçmeden önce boruların hasarlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Isı kaybını önemli ölçüde azaltacağı için Isıtma Kablosu montajından sonra borulara ısı yalıtımı yapılmalıdır.

Montaj , Isıtma Kablosuna zarar vermeyecek şekilde yapılmalı ve kablonun , borudaki dişlere gelmemesine dikkat edilmelidir. Boruların geçtiği yerlere belirgin bir şekilde uyarı levhaları asılmalıdır.

Isıtma Kabloları yerel kurallara uygun olarak topraklanmalıdır.

Montajdan sonra , Isıtma Kablosunun direnci ve yalıtım direnci kontrol edilmelidir. Direnç değerinin etikette belirtilen değerde olması gerekir. Isıtma Kablosu boruya , alüminyum bantlar ile tutturulur ve bu bant uygulaması tüm boru uzunluğu boyunca devam ettirilir. Böylelikle Isıtma Kablosunun yalıtım malzemesiyle doğrudan teması engellenmiş olup, boruyla daha yakın bir temas elde edilir. Isıtma kablosu plastik borunun üzerine konmadan önce kablonun altı tamamen alüminyum bantlar ile kaplanmalıdır. Böylelikle daha iyi bir ısı dağılımı sağlanacaktır. Kablolar , borunun alt kısmına ve /veya simetrik olarak boru etrafına sarılmalıdır.

Isıtma Kablosu ve soğuk uç arasındaki bağlantı kutusu ve sensör de alüminyum bantlar ile bağlanmalıdır. Sensör kablosunun sonundakş kırmızı uç , alüminyum bantla sarılmalı ve iki kablonun arasına, borunun üst kısmına gelecek şekilde konmalıdır. Kablonun bükülme çapı , kablo çapının 6 katından daha az olmamalıdır. Ayrıca kablo 25kg dan fazla kuvvet altında bırakılmamalıdır.

Bir cevap yazın