Yerden ısıtma ve astım

Bazı insanlar ve kaynaklar yerden ısıtmanın astımı tetiklediğini ifade etmektedirler. Bununla ilgili kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte yanlış uygulamalarda bu gibi sonuçlar doğabilir. Nedir bu yanlış uygulamalar ;

Proje değerleri dikkate alınmadan hatta herhangi bir hesap yapılmadan yapılan yerden ısıtma uygulamaları .

Birçok uygulamada ezbere boru döşenmektedir. Boru döşeme ve verim hesabı yapılmadan sistem uygulanmaktadır. Halbuki her mahal ayrı ısı kaybına her döşeme malzemesi de ayrı ısı geçirgenliğine sahiptir. Bunlar dikkate alınsa ve zemin sıcaklığı 29 C ile sınırlandırılsa herhangi bir sağlık sorunu oluşmayacaktır.

Yerden ısıtmada zemin sıcaklığı 29 C olarak alınmalıdır. Besleme suyu sıcaklığı ne kadar düşük seçilirse o kadar sağlıklı ve homojen ısıtma sağlanır.

Bütün ısıtma sistemlerinde ısıtılan alanlarda bir hava sirkülasyonu yaşanır fakat bu oran en düşük yerden ısıtma sistemindedir. Eğer bir mahalde ısıtma yoksa o mahalde hava sirkülasyonu olmayacaktır. Isıtma yapılıyorsa sirkülasyonda oluşacaktır. Radyatörde küçücük radyatör yüzeyi ile o mahal ısıtılmakta ve hava sirkülasyonu yerden ısıtmaya göre kat kat fazla olmaktadır.

Bir cevap yazın